Bezlepková olejová bábovka

Nědělní odpoledne je jako stvořené pro něco sladkého a kávu. Co takhle bezlepková "olejová" bábovka? Skvělý a rychlý recept pro každého, kdo miluje sladké. 


Co budeme potřebovat

  • 200 g bezlepkové mouky - použít můžete například směs Jizerka nebo mouky od Alberta. 
  • 200 g cukr moučka
  • 1 kypřící prášek (Dr.Oetker)
  • 150 ml oleje (zde se dostáváme k tomu, proč nazývám bábovku "olejovou" - u běžného pečení, tedy s lepkem, nám stačí klasický olej. Ale bezlepkové pečení je jiné. Abychom necítili na jazyku bezlepkovou mouku, je proto vhodné použít směs oleje, rozpuštěného rostlinného tuku a sádla. Díky tomu je pak bábovka vláčná.)
  • 5 ks vajec (pokud se pozastavujete nad množstvím vajec, vězte, že u bezlepkového pečení je nutné použít více vajec než u klasického - těsto má pak lepší pojivost).
  • pokud chceme udělat mramorovou bábovku - budeme potřebovat kakao
  • bábovku můžeme také polít čokoládovou polevou - opět doporučuji Dr.Oetker - hotové polevy v sáčku.

TIP: zkuste klasický olej nahradit kokosovým - je výbornou alternativou. Na výběr máte z mnoha druhů, vybírat můžete i bez aromatu.



Příprava

Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Za stálého míchání přidáváme olejovou směs a smíchanou mouku s kypřícím práškem. Mixujeme dle potřeby, abychom odstranili veškeré hrudky z těsta.
Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme těsto. Pokud chceme mramorovou bábovku, nalijeme 3/4 směsi do formy, do zbytku v míse nasypeme jednu lžička kakaa a promícháme. Kakaové těsto přilijeme do formy a vidličkou projedeme obě těsta, aby se spojila a utvořilo se mramorování.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 - 200 °C cca 40 - 45 minut. Doporučuji raději nižší teplotu, aby se bábovka nepřipálila. 
Po upečení bezlepkovou bábovku vyklopíme a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem či polít čokoládovou polévkou. 

TIP: Pokud pečete jen sami pro sebe a bábovka vám zbude, nebojte se jí dát do mrazáku. Po rozmrazení bude stejně dobrá. Dle mých zkušeností ještě o něco lepší, jelikož těsto je pak vláčnější. 


Dobrou chuť. :) 

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.