Balada o vajíčku anebo proč jsou vejce zdravá

Bylo jednou jedno vajíčko, které snesla zdravá hnědá slepička. Pilná hospodyňka vajíčko vzala, očistila a přidala do plata k dalším vajíčkům. Vejce se rozhlíželo a poslouchalo šuškání ostatních vajíček. Co se to děje? Kam jede? Hospodyňka naložila vajíčka do auta, nasedla vedle svého muže a všichni společně vyrazili na trh. Naše vajíčko jen valilo oči. Cesta ubíhala a zelené louky a lesy pomalu přecházely v šeď a velké paneláky. Dojeli do města. Hospodyňka přenesla plata s vejci na výstavní stůl. Kolem vajíčka chodili cizí lidé. Sem tam ho někdo vzal do ruky, potřásl s ním a vrátil zpět. Vajíčko si všimlo, že jeho kamarádi postupně mizí. V tom přišla krásná mladá žena, ukázala na plato vajec, v němž bylo i naše vajíčko. Hospodyňka plato zabalila a předala krásně ženě. Ta ho donesla domů. Vajíčko bylo u vytržení. Jen nechápalo, proč ho postavila vedle rozžhavené pánve. Krásná žena vzala jedno vejce z plata. Co s ním bude dělat? To, co následovalo, si vajíčko neumělo představit ani v nejšílenějších snech. Krásná žena s vajíčkem třískla o hranu pánve a obsah vejce na ní vylila. Následovalo druhé a třetí vejce. Naše vajíčko přišlo na řadu. Sbohem světe, proběhlo mu hlavou a pak už to jen křuplo. 



Balada o vajíčku, pro někoho možná morbidní, nám ukazuje, že vejce do kuchyni zkrátka patří. 


Proč jsou vejce pro naše tělo tak prospěšná? 



Všichni víme, že vejce obsahuje cholesterol. Na toto téma vznikla a proběhla už spousta diskuzí. Vajíčka ale zároveň obsahují lecitin, který cholesterol eliminuje a navíc předchází kornatění tepen, snižuje působení stresu a zlepšuje schopnost učení. 
Bílek obsahuje také vitamíny ze skupiny B, minerály a hlavně aminokyseliny. Lysozym v bílku má velmi dobré antibakteriální účinky a také se využívá při výrobě různých očkovacích látek. 
Ve žloutcích se pro změnu nachází vitamíny A, D a B3. Z minerálů žloutek obsahuje železo, draslík, síru a nebo hořčík. 
Užitečné látky jsou i ve skořápce, jedná se o vápník.  Už od dávných dob se skořápky rozemleté na drobný prášek využívaly v malém množství lidovém léčitelství. A dnes se je doporučuje  například při osteoporóze.


Kolik vajec můžeme sníst? 

Na tohle existuje řada teorií - někdo tvrdí 3 - 4 za týden, jiný zase, že zdravý člověk prý může sníst 5 - 10 vajec týdně. Do této dávky jsou zahrnutá všechna vajíčka, včetně těch v moučnících či těstovinách. Zřejmě zde hraje velkou roli také zdravotní stav člověka, jeho postava a čeho chce stravou dosáhnout. 

Já rozhodně nepatřím mezi lidi, co by se vajíčkům vyhýbali. Používám je hojně při pečení a v rámci svých sladkých snídaní - ať už do banánových lívanečků, palačinek nebo jáhlové kaše. 

Dočetla jsem se, že pokud si dáte k snídani vejce, zažene Vám to na dlouho hlad. To u mě nějak neplatí. Do dvou hodin jsem zase hladová. :D Ale jak říkají ti, co mě znají (včetně mé maminky), jsem neskutečně nenažraná. :D

Zdroje:
www.zena.cz
www.prostezdravi.cz



Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.