Americké cookies s čokoládou v bezlepkovém provedení

Jakožto bezlepkář s alergií na mléko a sóju jsem se naučila upravit spoustu receptů po svém. Dneska jsem si pro Vás připravila svou variantu amerických cookies - bez lepku, bez mléka a sóji. Prošla jsem na internetu řadu receptů a nakonec si vybrala ten, co mi byl nejvíce sympatický a trochu si ho upravila k obrazu svému. :)

Předem upozorňuji, že nejsem žádná profi pekařka a na estetiku si při pečení moc nepotrpím. Však to stejně sním. :D




Co budeme potřebovat? 

V klasických receptech se píše 225 g másla - pro své účely jsem si toto upravila podle svého a jako tuk používám z poloviny Stellu a z poloviny vepřové sádlo (to skvěle zjemní bezlepkovou mouku).

420 g cukru - i zde kombinuji různé varianty (bílý + vanilkový + hnědý nebo bílý cukr + vanilkový + med) - nejčastěji volím kombinaci s medem (cca 370 g cukru + vanilkový a zbytek medu). Sušenky jsou pak krásně vláčné. Cukru můžete použít i méně, záleží, jak moc máte rádi sladké.

3 vejce

1 rovná ČL soli - se solí opatrně, někdy je méně více. 

1,5 lžičky jedlé sody

435 g bezlepkové mouky - mně se nyní skvěle osvědčila univerzální bezlepková směs od Alberta, která je navíc i bez sóji a pečivo se po ní příliš neláme.

400 g čokolády - já používám hořkou od Nestlé, ale můžete použít jakoukoli, samozřejmě i mléčnou

2 cl rumu - asi pozůstatek po babičce, ale naučila jsem se rum přidávat skoro do každého pečení, takže jsem ho vrazila i do cookies. Američani by možná valili oči. :D


Klasický postup

1. Troubu předehřejeme na 190°C a plechy vyložíme pečícím papírem. 

2. Pomocí mixéru ušleháme máslo s oběma cukry, cca 5 minut.

3. Přidáme vejce a šleháme ještě přibližně 2 - 3 minuty. 

4. Přidáme sůl, jedlou sodu a rum a vše promícháme.

5. Smícháme mouku s nakrájenou čokoládou a přidáme do směsi. Vše řádně promícháme. Pokud jste postupovali správně, máte před sebou hutné, lepkavé těsto. 

6. Pomocí polévkové lžíce směs nabíráme a dávkujeme na plech. Bezlepkové těsto bývá dost neforemné a mně z toho většinou vznikají pěkné hroudy. Z toho si ale hlavu nelamte, sušenky se krásně nafouknou a zakulatí. Do jedné řady dávám max. tři sušenky.

7. Pečeme 10 - 12 minut na spodním ohřevu nebo do té doby, dokud nejsou okraje nazlátlé, ale střed sušenky stále měkký. 

8. Sušenky necháme vychladnout na plechu. Nedoporučuji s nimi manipulovat hned, jsou měkké a mohou se potrhat. 

9. Dobrou chuť. :)

Pokud si upečete celou dávku jen sami pro sebe (já to tak dělám pořád), doporučuji dát sušenky zmrazit a postupně je z mrazáku vyndavat. Bezlepkové těsto má bohužel tu vlastnost, že nevydrží dlouho dobré.

Na internetu jsem se také dočetla, že klíčem k úspěchu, tedy dokonale vláčných a měkkých cookies, je správná konzistence másla, v našem případě směsi tuků. Tuky nesmí být rozpuštěné, ani příliš tuhé, ale (použijme můj "oblíbený" receptový výraz) akorát. :)

Takže milé pekařky, s chutí do toho. :) Držím palce, ať se Vám sušenky povedou a pochutnáte si nejen Vy. :)



Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.